Belevenissen

In november 2019 viert Muziektheater Tinto! haar 5 jarig bestaan! Sinds de oprichting van Tinto! hebben de dames al heel wat meegemaakt. Naast hun eigen voorstellingen 'Je valt me tegen" en 'Geen Poes wel een Tijger' sluit Tinto! ook regelmatig aan bij andere evenementen. Zo hebben ze ook de muzikale omlijsting gedaan tijdens diverse muziektheater voorstellingen in IJlst (ter ere van 750 jaar IJlst) en zijn ze regelmatig te horen geweest tijdens Sneek en Drachten Op 'e Strun.

In april 2018 is de voorstelling 'Geen poes, wel een Tijger' in première gegaan. De voorstelling hebben ze al op vele bijzondere locaties mogen spelen. Zo zijn ze in de productiehal van Frisia glas geweest, in de prachtige boerderij van fam. Kaagstra in Lollum, in de hal bij Wettersnijer in Ijlst en in Sneek bij Installatiebedrijf Huisman aan het Kleinzand. Iedere locatie was weer een belevenis op zich.

"Je valt me tegen"

Op 11 maart 2016 ging onze voorstelling "Je valt me tegen" in première bij Lewinski in Sneek. Wat een belevenis! De eerste 2 voorstellingen waren zo snel uitverkocht, dat we er snel nog 2 bij planden. De reacties waren keer op keer hartverwarmend en overweldigend. Dat smaakte naar meer.....

Dus we gingen in gesprek met Simon Jellema van de Houtzaagmolen De Rat in IJlst. Op deze unieke locatie hebben we een weekend in mei de voorstelling maar liefst 4 x gespeeld. En weer waren alle voorstellingen verkocht. Ze kwamen van heinde en ver. Zelfs vanuit Den Haag!

Het authentieke karakter van de molen bracht ons op het idee om ook in een boerderij te willen spelen. Onze Ditte woont in Oudega in Boerderij Sterke Hantje. Begin juli werd het deel van de boerderij omgetoverd tot theater, met tribunes van stro. En buiten zelfs Theatertuin Tinto! Gasten konden tijdens deze heerlijke zomerdag genieten van heerlijke hapjes en drankjes. Dit alles hadden we nooit kunnen doen zonder onze eigen Tinto Crew!

Via Simon van de houtmolen kwamen we in contact met Martha en Piet Kaastra van Landgoed Hizzard in Lollum. In hun prachtig verbouwde boerderij hebben we wederom de voorstelling twee keer gespeeld voor uitverkocht huis.

 

In november speelden we zelfs buiten Friesland. Op uitnodiging reisden we af naar Schoorl, waar we speelden in de antroposofische zorginstelling Scorlewald. Wat een hartelijke reacties van deze lieve bewoners! Een kroon op alle voostellingen van 2016.

Sneek op e Strun

Vanwege het grote succes in 2014, organiseerde de Rotaryclub Sneek voor de tweede keer een wandel/cultuurevenement op 27 december 2015. Zo’n 1750 wandelaars trokken door Sneek om op unieke locaties te genieten van zang, dans, lichtshows, paardendressuur en vooral heel veel lichtjes. De dames van Tinto! traden op in Lewinski, het nieuwe culinaire podium in Sneek. Zij gaven daar een voorproefje van hun voorstelling ‘Je valt me tegen’. In een recensie van GrootSneek was het volgende te lezen: “Toch wil ik twee acts even naar voren halen die indruk op mij maakten. Dat waren de dames van Muziektheater Tinto, die een preview gaven van hun programma ‘Je valt me tegen’ ( dat in maart in première gaat )…….”

It Fabryk

Als vervolg op Het openingsevenement IJlst 750 jaar in 2014, werd in november 2015 de voorstelling It Fabrik, op twee unieke locaties in IJlst, op de planken gebracht, met medewerking van kinderen en volwassenen uit IJlst, professionals (Theun Plantinga en Gerrit Haaksma) en de dames van Tinto! Deze geweldige klucht, geschreven door Folkert Sybrandy (die tevens meespeelde), geregisseerd door Ypy Zysling, muziek van Sytse Broersma en choreografie door Mirjam van Duin, was een feest om naar te kijken. Het verhaal ging over de oude Nooitgedacht fabriek, maar ook over de actuele muizenplaag op de landerijen rond IJlst. Foto's: Martin de Groot

Poiesz Revue

Op 3 oktober 2015 vond een grote reünie van de familie Poiesz, naar de gelijknamige supermarktketen, plaats. Zo´n 650 familieleden kwamen naar Sneek om daar met elkaar een fantastische dag te beleven. Een hoogtepunt van deze dag was de ´Poiesz Revue´, een prachtige voorstelling in Theater Sneek over de geschiedenis van de familie Poiesz. De cast bestond uit familieleden, professional Theun Plantinga en de dames van Tinto! Een hilarische voorstelling met ontroerende sketches en prachtige liedjes.

Openingsevenement IJlst 750 jaar

In september 2014 vond een grote muziektheaterproductie in IJlst plaats onder de naam ‘Openingsevenement IJlst 750 jaar’. De voorstelling vond op drie locaties plaats: bij molen De Rat, in de werf en bij de oude fabriek Nooitgedacht. In de rol van treurende weduwen zongen de dames de overleden Yleke toe; het afscheid van het oude IJlst. Daarna kwamen de dames als ‘hofdames’ van de nieuwe stadsheer, gespeeld door Theun Plantinga, op het toneel. En vervolgens kwamen het oude en nieuwe IJlst bij elkaar bij Nooitgedacht. De voorstelling werd geregisseerd door Ypy Zysling uit Sneek en stond onder de muzikale leiding van Sytse Broersma uit Reduzum (gitarist en zanger van De Kast). Fotografie: Martin de Groot.

Cesilia Tan

In september en oktober 2013 werd de voorstelling Cesilia Tan in Heerenveen (Belvedère) en Sneek (oude Flachfabriek) op de planken gebracht. De roddelende dames in het dorp konden het niet laten om al zingend hun bedenkingen over het leven van de bloedmooie maar raadselachtige Cesilia Tan te uiten. Het stuk was geproduceerd door Stichting de Blaue Toer uit Sneek en geschreven door Aggie van der Meer. De recensies in de Leeuwarder Courant waren zeer lovend: “Koor tilt ‘Cesilia boppe harsels ut “……. “de ynbring fan het achtkoppige frouljuskoar is fan wêzentlik belang”.
Fotografie: Saskia Bruinsma/Sas Fotografie.

STIJL

In 2013 gaven de cursisten van de Muziektheaterclass hun presentatie aan vrienden en bekenden. Dit was het begin van het muziektheateravontuur van het zestal. De voorstelling heette STIJL en bestond uit prachtige dialogen, duetten, solo’s en vlotte liedjes gecombineerd met dans. Foto's zijn gemaakt door Alfred Meester.